Gledamo zajedno „Ghost in the Shell” (1995)

Gledamo zajedno „Ghost in the Shell” (1995)

 

“Duh u oklopu”, iliti “Ghost in the Shell” kako ga mi matoriji više volimo zvati, predstavlja legendu među gikovima i to s razlogom. Ovaj naslov vole fanovi japanske pop kulture, naučne fantastike, ali i mnogi drugi koji su igrom slučaja naleteli na njega.  Publika je imala priliku po prvi put da se susretne s ovim delom 1989. godine, kada je počela da izlazi prva manga, a prvi tom je završen 1990. godine. Autor mange je Masamune Širou koji je najpoznatiji upravo po GITS-u, ali je pored njega radio i na naslovima kao što su “Appleseed” i “Dominion”. Masamune je očigledno voleo i podrobno obrađivao sajberpank tematiku, pa i ne čudi što je danas upravo “Duh u oklopu” sinonim za taj požanr naučne fantastike.

Pošto je prva pričala imala pozitivne kritike, u narednom periodu su izašla još dva nastavka, a prvi anime film je već publika mogla da pogleda 1995. godine. U pitanju je bio ambiciozan projekat mešovite saradnje britanskih i japanskih kompanija, gde su za produkciju bili zaduženi Bandai Visual, Kodansha i Manga Entertainment, dok je za animaciju bio unajmljen studio Production I.G. Scenario je napisao Kazunori Ito, a režiser je bio Mamoru Ošii, dokazani ekscentrik poznat po svom izuzetno osobenom pristupu animiranom filmu kao načinu izražavanja. Valja napomenuti i da je za fenomanalnu muziku koja je pratila film bio zadužen Kenđi Kavai – uvodna špica je mnogim gikovima te generacije i dalje neprekidno na plej listi.

Japanski naziv filma je bio nešto duži — “Mobile Armored Riot Police: Ghost In The Shell”, dok je u ostatku sveta ostavljen samo podnaslov “Ghost in the Shell”.

 

Gledamo zajedno „Ghost in the Shell” (1995)

GDE: Radionica Sakurabana — Dom omladine Beograda (Makedonska 22) 2. sprat

DATUM: Sreda, 25 septembar

VREME: 18-19.30h

KOLIKO: 100 rsd (besplatno za članove sa uplaćenom članarinom)

Napomena da su titlovi na srpskom

Video sa objašnjenjem kako da se dođe do kluba: