Gledamo zajedno „Sakasama no Patema“

Patema je mlada devojka koja živi u distopijskom svetu u podzemlju koje je sačinjeno od bezbroj tunela, skrivenih prolaza i neotkrivenih lokacija. Ona gori od želje da otkrije što više toga i da poseti svako mesto, međutim zakon joj brani da odlazi u određene delove podzemlja, a ti delovi su njoj, naravno, najinteresantniji. Kako bi zadovoljila svoju znatiželju ona ipak odlazi u delove gde ne bi smela i jednog dana se susreće sa čovekom koji stoji naopačke, a onda počinje da pada u vis do izlaza iz podzemlja gde otkriva postojanje naopakog sveta… tu počinje njena najveća avantura.

Na početku filma se vidi arhivski snimak koji pokazuje da je svet kakav danas poznajemo doživeo ogromnu promenu i da je deo sveta postao „naopak”. Oni koji su ostali na zemlji su smatrali da je u pitanju Božja kazna i da su naopaki kažnjeni jer su grešnici. Već u prvih par minuta se upoznajemo sa glavnim negativcem, a potom i sa glavnom junakinjom filma, Patemom, i njenim svetom. Film odiše atmosferom stimpanka pomešanom sa postapokaliptičnom postavkom.

Film je napisao i režirao Jasuhiro Jošiura 2012. godine u okviru studija Purple Cows Studios Japan. Interesantno je da se iste godine pojavio američki igrani film „Upside down“ sa sličnim konceptom, ali ima dovoljno razlika između filmova da se vidi da su nastali nezavisno jedan od drugog.

 

Gledamo zajedno „Sakasama no Patema“

GDE: Radionica Sakurabana — Dom omladine Beograda (Makedonska 22) 2. sprat

DATUM: Sreda, 15. maj

VREME: 18-20h

KOLIKO: 50 rsd