ChibiCon 2019 – Treći dan

ChibiCon 2019 – Treći dan

Bioskopska sala

 

14:00 – 15:00h Susret s pobednicom – Dora Pavlović

Kao i svake godine, očekuje nas izveštaj sa mađarskog Mondocon-a i domaćim uspesima na njemu. Prošlogodišnja pobednica kosplej takmičenja na Japanizmu, Dora Pavlović pričaće o svom iskustvu na Cosplay Champions Cup takmičenju, ali i o svojoj dugogodišnjoj kosplej karijeri.

 

15:30-16:45h Cosplay predocenjivanje

Pregled kostima za kosplej takmičenje od strane sudija.

 

17:00 – 19:00h Cosplay takmičenje

Tradicionalno takmičenje u kospleju.

 

19:00 -19:30h Svečana dodela nagrada i zatvaranje događaja

Za sam kraj događaja smo ostavili dodelu nagrada za najbolje radove i za najbolje kosplejere.  Posle dodele nagrada se svečano zatvara događaj.

 

19:30-21:30h Projekcija: „Space Battleship Yamato“ (2010) 

Originalno nastao kao anime tokom sedamdesetih godina, „Space Battleship Yamato“ se smatra jednim od najuticajnijih i najpoznatijih ostvarenja u svetu japanske animacije. Iako je koncept serije smislio Nišizaki Jošinobu, za njenu popularnost je nazaslužniji Leiđi Macumoto, koji je promenio priču i uveo brojne elemente koji se često mogu videti u njegovim drugim naučnofantastičnim ostvarenjima.

Film iz 2010. godine je prva igrana verzija priče o legendarnom vojnom brodu, koji je sa ciljem spašavanja čitave ljudske rase pretvoren u svemirski brod Jamato.

 

Mala sala

 

13:00 – 14:00h Sport u animeu F4F

Svi smo dobro upoznati sa nazivima kao što su Kuroko no basket, Haikyuu, Free, Yuri on ice i ostalim anime serijama koje nas inspirišu i teraju da zgarbimo loptu u ruke i probudimo sportski duh u nama. U ovom predavanju bismo diskutovali o usponima i padovima naših likova kroz sport i o njihovim ciljevima kojih se čvrsto drže. Pričali bismo i o čuvenoj karakteristici shonen animea, rivalstvu među likovima.

 

 

14:30 – 15:30 Tribina: Geekovacha – „Anime serije vredne pomena 2018“

Kao i prethodne godine, ekipa podkasta Geekovacha koji imaju već malo duži staž kada je u pitanju svet animea će uživo raditi podkast u okviru ChibiCon-a. Pričaće se o tome koji su anime naslovi izašli tokom 2018. godine, a koje smatraju vrednim pomena. U obzir ulaze samo naslovi koji su njima lično bili interesantni i zaobići će se maratosnki naslovi koji izlaze već godinama. Svi ste dobrodošli da na kraju date i svoje mišljenje o anime naslovima koji su obeležili godinu.

 

 

15:30 – Cultural exchange × made in Japan: Sushi workshop with Naoko Kamba

“Nice to meet you all. I’m Kamba Naoko. I came from Japan to Serbia hoping to contribute to a deeper understanding and familiarity with Japanese food. This time, I would like to hold a simple lecture about sushi and then demonstrate how it’s actually made. After that I will make handmade sushi with some of the participants at the event. Also, to help answer the question  “What is Japanese food?“, I would like to prepare some food for you to sample next to the手まり寿司 (Ball-shaped Sushi), so that you may taste the atmosphere. (There may be a limited amount, depending on the number of people)

I look forward to the Japanese movie screening on the 2nd, as well as the Sushi workshop on the 3rd as part of the cultural exchange.

Please come and join us!“

Miss Kamba Naoko works as a nurse, event producer and Japanese language teacher. She has also had acting roles in several movies, and has joined the Japan Serbian Film Festival (JSFF) in 2017. Seeking a style where movie creators can speak directly with the audience, she began the Cultural Exchange × Made In Japan Tour in 2019.

„Zdravo svima. Ja sam Kamba Naoko. Došla sam iz Japana u Srbiju sa željom da doprinesem boljem razumevanju i poznavanju japanske kuhinje. Ovaj put bih želela da držim jednostavno predavanje o sušiju, a onda pokažem kako se zapravo pravi. Nakon toga ću praviti suši sa nekoliko učesnika događaja. Takođe, da bih odgovorila na pitanje „Šta je japanska hrana?“, pripremiću par jela, pored 手まり寿司 (sušija u obliku kugle) da biste mogli da okusite atmosferu. (Možda će biti ograničena količina, u zavisnosti od broja ljudi)

Radujem se Cultural exchange projektu, koji će se sastojati od projekcije japanskih filmova 2. februara i suši radionice 3.

Molim vas, dođite i pridružite nam se!“

Gospođica Kamba Naoko radi kao medicinska sestra, organizator događaja i predavač japanskog jezika. Glumila je u nekoliko filmova, i pridružila se Japansko – srpskom festivalu filma 2017. godine. U potrazi za stilom gde će tvorci filmova moći direktno da pričaju sa publikom, 2019. godine je započela projekat Cultural Exchange × Made In Japan Tour.

 

Amerikana

 

14:00h Turnir u igri „Beat Saber“

Da bismo se svi malo ugrejali  ove snežne i hladne zime, trećeg dana ChibiCon-a ćemo se igrati i takmičiti u popularnoj VR igri Beat Saber!

Opis turnira:
Svaki posetilac će moći da se oproba u igri do 18 časova nakon čega ćemo pozvati 16 najboljih igrača da se bore za nagrade.
Za ulazak u top 16 se gleda najbolji rezultat od odigranih pesama.
16 najboljih će morati da odigra po 2 pesme koje će sudije odrediti i to jednu za drugom. Konačni rezultat će biti zbir rezultata obe pesme.
Turir će se održati u nedelju 3.februara u Domu omladine Beograda (na prvom spratu, u sali ,,Amerikana“) sa početkom u 13 časova.

Vidimo se!

14:30h Turnir u video igri – „Soul Calibur 6“

Termin odvojen za održavanje jednog od turnira u popualrnim video igrama iz Japana.

 

14:30 – 16:00h – Kpop Random Chorus Dance [F4F]

Puštaju se isečci refrena iz poznatih kpop pesama uz koje igraju svi oni koji prisustvuju radionici, takođe svi učesnici u programu će od nas dobiti male poklončiće.

 

 

 

PROPRATNI PROGRAM TOKOM SVIH DANA KONVENCIJE

Prodajni sajam:

Idealna prilika da posetioci kupe figure omiljenih likova, majicu sa motivima iz voljene serije itd.

Izložba radova:

Dva meseca pre samog događaja će biti raspisan konkurs za radove inspirisane Japanom, manga ili nekim drugim stilom, na slobodnu temu. Najbolji radovi će biti nagrađeni.

Taverna:

Posetioci naših konvencija su već uveliko navikli da tokom celog dana imaju gde da sednu, pojedu i popiju nešto i zabave se između programa koji ih najviše interesuju.

Društvene igre:

Pored kutka za odmor i zabavu tu će biti i domaći klubovi društvenih igara koji će na licu mesta demonstrirati kako se igraju neki od najpopularnijih naslova.

KARTE:

Dnevne karte (400), mogu se kupiti preko sajta: Tickets.rs, moguće je kupiti i na biletarnicama na sam dan događaja.

Komplet karata za sve dane (900), mogu se kupiti preko sajta: Tickets.rs, moguće je kupiti i na biletarnicama na sam dan događaja.

Deca starosti do 11 godina imaju besplatan ulaz uz pratnju staratelja.

Bojan Vukadinović

Predsednik udruženja Sakurabana.