ChibiCon 2019 – Drugi dan

ChibiCon 2019 – Drugi dan

Bioskopska sala

 

14:00 – 15:00h – Cosplay radionica – Kako planirati nastup?

Na specijalnom Chibicon predavanju Sakurabanine standardne kosplej radionice rešavamo gorući problem svih kosplejera – imamo savršen kostim, imamo gde da ga prikažemo, ali nemamo ideju za nastup! Kako da se odlučimo za tip nastupa, kako da pronađemo najatraktivnije i najbezbolnije rešenje za verni prikaz našeg lika, ali i kako da kvalitetnu muzičku i video podlogu za pratnju nastupa, objašnjavaju veterani domaće scene, Višnja Gročić – Wacky Cherry i Jovana Ninković – Tenshi.

 

15:30 – 16:30h – Aoi Bungaku: Anatomija remek-dela

Jedna od najistaknutijih ponuda u repertoaru kreativnog konglomerata MADHOUSE dolazi u formi kolekcije adaptacija modernih klasika japanske literature – Aoi Bungaku. Ekranizacija dela autora Osamu Dazai (No Longer Human & Run, Melos!), Ango Sakagući (Under the Cherries…), Nacume Souseki (Kokoro) i Rjounosuke Akutagava (The Spider’s Thread, Hell Screen), eksponira nesvakidašnji pluralitet u obradi intrigantnih tematika i njihovim minuciozno stilizovanim izlaganjem. U dubljem fokusu u ovaj spektakularni podvig japanske animacije, bacićemo pogled na elemente koji čine Aoi Bungaku savremenim kultnim klasikom i pokušati da raščlanimo unikatni simbolizam i motive svake pojedinačne priče.

 

17:00 – 18:00h – Predavanje: Fate/Grand Order

Fate/Grand Order, ili kratko FGO, u Japanu je jedna od najpopularnijih gacha igara za mobilne telefone, a server na engleskom jeziku zapadna publika je dobila još 2017. Potezna, strateška igra koja uključuje sopstvenu priču i elemente vizuelnih novela, originalnog medijuma po kome se Fate franšiza proslavila, stavlja vas u ulogu magusa, mastera pod sopstvenim imenom i omogućava da prizovete svoje omiljene servante iz svih klasa, ali i nekih novih. Prva sezona priče u potpunosti je objavljena, a dok čekamo izlazak 1.5 sezone, pregled mehanika igre i likova koje stari i novi obožavatelji Fate-a mogu da uvrste u svoju kolekciju napraviće dva iskusna igrača Fate/Grand Ordera.

 

18:30 – 20:00h – Cultural exchange × made in Japan: Projekcija filmova Takatošija Araija

As part of the program “Cultural exchange × made in Japan“, we will have screenings of several short films created by director Takatoshi Arai. Mr. Arai is an independent film director that has been filming non-commercial, artistic movies about Japanese society since 2004. His first movie, “Nagi“, was awarded second place on the “Kurosawa Akira“ memorial short film competition.

Two of his films had been chosen for screening in Serbia, at the Jugoslovenska kinoteka, as part of the Japanese Serbian Film Festival, including, „Quantity, Amount, Quality“ from 2016, and „Thief “ from 2017, which was also shown in the Serbian Embassy in Tokyo. „Quantity, Amount, Quality“ also screened at the Chofu Short Film Competition in 2016, as well as at Image Forum Young Perspective in 2017, where two more of his films, „Color, Sex, Death“, screened in 2016, and „Night, Mother, Scent“ in 2017.

At this event we will be showing a series of his short movies, including „Color, Sex, Death“, „Quantity, Amount, Quality“, „Night, Mother, Scent“ and „Thief“, after which we will have an online discussion with the director himself, with some help from our guest, Naoko Kamba, which some of you may know as the person behind the facebook page „Časovi japanskog jezika – online škola“.

Kao deo programa “Cultural exchange × made in Japan“, na ovogodišnjem Chibiconu ćemo imati projekciju kratkih filmova režisera Takatošija Araija. Gospodin Arai je nezavisni filmski režiser koji se bavi snimanjem nekomercijalnih, umetničkih filmova o japanskom društvu od 2004. godine. Njegov prvi film, „Nagi“, je osvojio drugo mesto na takmičenju kratkih filmova, „Kurosawa Akira Memorial Short Film Competition“.

Dva njegova filma su prikazana na Japansko – srpskom festivalu filma u Jugoslovenskoj kinoteci, i to „Kvantitet, količina, kvalitet“ iz 2016. i „Lopov“ iz 2017. Film „Lopov“ je takođe prikazan u Ambasadi Srbije u Tokiju. „Kvantitet, količina, kvalitet“ je takođe prikazivan na takmičenju kratkog filma u Ćofuu 2016. godine i na festivalu Image Young Forum Perspective 2017, gde su još dva njegova filma prikazana, „Boja, seks, smrt“ 2016. i „Noć, majka, miris“ 2017. godine.

Na ovom događaju ćemo prikazati seriju njegovih ostvarenja, uključujući filmove „Boja, seks, smrt“,  „Kvantitet, količina, kvalitet“, „Noć, majka, miris“ i „Lopov“, nakon čega ćemo imati razgovor sa režiserom putem interneta, uz pomoć naše gošće, Naoko Kambe, koju možda poznajete kao osobu zaslužnu za fejsbuk stranicu Časovi japanskog jezika – online škola“.

 

20:30 – 22:00h – Projekcija: „Alita“ OVA

Pre nego što je Džejms Kameron odlučio da napravi svoju verziju filma, „Ganmu“ iliti „Battle Angel Alita“ je dobila svoju animiranu verziju u vidu dve OVA epizode iz 1993, koje prate radnju iz mange, sa malim izmenama. Pošto igrana verzija samo što nije stigla u bioskope, taman ćemo osvežiti pamćenje ne bismo li videli koja nam verzija bolje leži.

 

 

Mala sala

 

14:30 – 15:30h AMV takmičarska revija

Nakon AMV takmičenja koji će trajati nekoliko nedelja uoči konvencije, žiri će izabrati najbolje AMV-ove. Takmičari će imati punu kreativnu slobodu tokom pravljenja svojih filmova, a najbolji će biti prikazani na otvaranju Chibicona.

 

16:00 – 17:00h – Thunderbolt Fantasy-„Welcome to Puppet Hell!“

Za sve one koji vole i prate svet animea, Gen Urobuči je verovatno već dobro poznato ime-otac čuvenih animea kao što su „Puella Magi“, „Fate/Zero“ i „Psycho-Pass“, a ne tako davne 2016. godine je došao na ideju da, uz pomoć produkcijske kuće „PILI International“, napravi seriju koja neće biti slična ničemu što je anime scena videla do tada. Na ovom predavanju ćemo vas upoznati sa jednim žanrom, jednim imenom, jednom vešto skrivenom kulturom, jednim unikatnim spojem nekoliko vrsta umetnosti i serijom koja svojom originalnošću osvaja svet iz godine u godinu.

17:30 – 18:30h – Alita – Geekovacha – Manga, anime i očekivanja od igranog filma

Battle Angel Alita, ili kako je zovu u Japanu Gunnm, je manga autora Jukitoa Kiširoa, koja je počela da izlazi 1990. godine. Džejms Kameron koji je veliki fan mange je otkupio prava za igrani film i o njemu priča već duže vreme… toliko da samo već i odustali od njega. Međutim, prošle godine je objavljen prvi trejler, a u februaru ove godine ćemo moći da pogledamo ceo film u bioskopima. Na ovoj tribini ćemo pričati o mangi, potom o OVA anime seriji, ali i o tome šta očekujemo od igranog filma.

 

 

19:00 – 20:00h – Anime kviz: „My Hero Academia“

Još jedan sadržaj koji se vraća na ovogodišnji Chibicon je anime kviz. Takmičari će se nadmetati u poznavanju jednog odabranog anime ili manga naslova. Tema za ovu godinu je „Boku no hero Academia“, tj. „My hero academia“, o kojem je bilo reči na predavanju na prošlogodišnjem Chibiconu. Pokažite nam koliko ste u međuvremenu naučili, ili ste već sve vreme znali.

 

 

Amerikana

 

14:30h – Turnir u video igri – „NARUTO STORM 4: Road to Boruto“

Termin odvojen za održavanje jednog od turnira u popualrnim video igrama iz Japana.

15:00h- Pokemon GO turnir

Ne samo da Pokemon Go nije umro, nego je stigla dugo očekivana mogućnost da se pokemoni igrača bore direktno, bez posredstva gym-ova. Pošto je borba igrača nešto bez čega se moderne pokemon igre ne mogu zamisliti, igrači su priželjkivali trenutak kada će se pvp postati deo igre od samog početka. Iako je pojednostavljen sistem borbe i pokemoni poseduju samo dve vrste napada, određene strategije su potrebne da bi se savladali protivnici, što pvp borbe razdvaja od rejdova ili jednostavnih borbi sa pokemonima u gym-ovima. Još jedna odlika koja čini stvari interesantnim je što postoje tri lige određene prema nivoima pokemona, tako da nije dovoljno koristiti jedino najjače pokemone, već se moraju prilagoditi i pokemoni manjih nivoa, a pošto su brojni legendarni pokemoni odavno deo igre, takmičari će morati dobro da razmisle o kombinacijama timova.

 

17:30 -18:30h – Kpop random play dance

Na ovogodišnjem Japanizmu, plesna škola K.Beat je držala K-POP Random Play Dance i odaziv je bio neverovatan. I ovaj put, dođite da igramo zajedno i družimo se!!

 

 

 

PROPRATNI PROGRAM TOKOM SVIH DANA KONVENCIJE

Prodajni sajam:

Idealna prilika da posetioci kupe figure omiljenih likova, majicu sa motivima iz voljene serije itd.

Izložba radova:

Dva meseca pre samog događaja će biti raspisan konkurs za radove inspirisane Japanom, manga ili nekim drugim stilom, na slobodnu temu. Najbolji radovi će biti nagrađeni.

Taverna:

Posetioci naših konvencija su već uveliko navikli da tokom celog dana imaju gde da sednu, pojedu i popiju nešto i zabave se između programa koji ih najviše interesuju.

Društvene igre:

Pored kutka za odmor i zabavu tu će biti i domaći klubovi društvenih igara koji će na licu mesta demonstrirati kako se igraju neki od najpopularnijih naslova.

KARTE:

Dnevne karte (400), mogu se kupiti preko sajta: Tickets.rs, moguće je kupiti i na biletarnicama na sam dan događaja.

Komplet karata za sve dane (900), mogu se kupiti preko sajta: Tickets.rs, moguće je kupiti i na biletarnicama na sam dan događaja.

Deca starosti do 11 godina imaju besplatan ulaz uz pratnju staratelja.

Bojan Vukadinović

Predsednik udruženja Sakurabana.