ChibiCon 2019 – Prvi dan

ChibiCon 2019 – Prvi dan

Bioskopska sala

 

15:00 – 16.00h „Castlevania“ – Od igre do serije

Davne 1986. godine se pojavila prva igra pod nazivom „Castlevania”, a koju je izdala kompanija Konami za Nintendo Entertainment System (NES) i od tada počinje legenda koju danas poznajemo. Do sada je na različitim igračkim konzolama objavljeno par desetina nastavaka igre, a ono što je nama još interesantnije u prethodne dve godine su izašle i dve sezone animirane serije o Grofu Drakuli, Alukardu, Belmontu i drugim likovima iz legendarne igre. Učesnici ove tribine će pričati malo o igrama, njihovom uticaju na njih, industriju, ali i na animiranu seriju koja je objavljena na Netflix servisu.

 

16:30-18:00h Cosplay Dating Quiz 4

Došlo je vreme za četvrti Cosplay Dating Quiz. Kviz je krajnje jednostavan: sa jedne strane panoa se nalaze tri kosplejera u kostimu lika po izboru, a sa druge osoba iz publike koja ih ne vidi i koja im postavlja pitanja. Kosplejeri moraju odgovoriti na pitanja najbolje što mogu u duhu lika, a na kraju svake runde osoba iza panoa mora nagađati koji su likovi u pitanju i među njima mora izabrati svoju idealnu osobu za „dejt“. U ovom kvizu zapravo nema pobede ili poraza, već je cilj da kosplejeri dobiju priliku da prikažu svoje kostime i poigraju se u svom kospleju, kao i to da se svi zabave.

 

18:30-20:00h „How I Learned to Love the Bomb – Japan i viđenje Drugog svetskog rata kroz pop-kulturu“

Drugi svetski rat pipava je tematika u Japanu. Zemlja izlazećeg sunca bila je na strani Sila osovine, u koaliciji sa Hitlerom i Musolinijem. Osim što je s Amerikom ratovao po Pacifiku, u samoj Aziji Japan je ostavio takav osvajački trag da komšije Kinezi i Korejci i dan-danas zbog toga jedva da imaju diplomatske odnose sa njim. Opet, japansko učešće u ratu završilo se traumatično, otvorivši jedno od najbolnijih poglavlja u savremenoj istoriji: nuklearno bombardovanje Hirošime i Nagasakija odnelo je milione života i ostavilo neizbrisive posledice po zdravlje, životnu sredinu i svetski poredak. Ovo je stavilo Japan u jedinstven istorijski položaj – postao je istovremeno i zločinac i žrtva.

Do sad vam je već poznat format predavanja: u prvoj polovini pretresamo istorijske činjenice, u drugoj se bacamo na pop-kulturu. Od mangi Osamu Tezuke i kultnog naslova „Space Battleship Yamato“, preko klasika kao što su „Grave of the Fireflies“ i „Barefoot Gen“, pa do postepenog revizionizma i relativizacije koja kulminira u slepstik moetini poput „Hetalije“ ili „Kantai Collection“, videćemo kako se u Japanu postepeno menjao pogled na mračnu stranu istorije.

 

20:30-22:00h – Projekcija: „Bungou Stray Dogs: Dead Apple“

Na prošlogodišnjem Chibiconu smo pričali o našim dragim piscima-skitnicama, a ove godine ćete imati priliku da odgledate prvi film iz 2018. U pitanju je serijal koji najpoznatije japanske pisce, a i brojne svetske, zamišlja kao grupe mladića i devojaka sa specijalnim sposobnostima koje koriste u službi detektivske agencije smeštene u savremenom Japanu, ili u službi mafijaških grupa koje neretko dolaze u sukob sa tom agencijom. U svakom slučaju, ako imate omiljenog japanskog pisma, garant ćete ga ugledati ovde, kada naše junake snađe misteriozna magla koja opseda Jokohamu i preti svim „nadarenim“ sa moćima.

 

Mala sala

 

15:30 – 16:30h – Kockarske mange: Kec u rukavu

Bili u pitanju čast, pare ili život, ovo predavanje će se baviti najpoznatijim serijalima malo manje poznatog žanra mangi- kockanja. Uz već omiljene naslove kao Kaiđi, Liar Game i One Outs, biće akcenat i na raznim mažong mangama, koje su možda i najčešći primer teme kockanja u tom medijumu (npr. Akagi, Tetsuya, Mukoubuchi). Ako Vam ova tema deluje zanimljivo, šanse su da će Vam predavanje biti zabavno!

 

 

17:00 – 18:00h Predavanje: Saznajte više o Japanu

Kao Japanka, živim u Beogradu više od deset godina, držim časove u klubu Sakurabana i govorila sam mnogo o Japanu s ljudima ovde. Ovo predavanje je bazirano na interesovanju i pitanjima ljudi iz Srbije. Govorim razne stvari od klime do nekih tradicionalnih japanskih čudovišta. Govorim srpski, zato ako imate neko pitanje, slobodno pitajte posle predavanja.

 

 

18:30 – 19:30h – Manga radionica

Posle duže pauze, opet na Chibiconu imamo manga radionicu koja će se, u duhu Chibicona, i ovoga puta baviti tehnikom crtanja takozvanih chibi likova – vedrih i ljupkih karikatura koje najčešće predstavljaju „umanjene“ verzije klasičnih manga junaka.

 

Amerikana

 

15:30h – Turnir u video igri – „Dragon Ball FighterZ“

Termin odvojen za održavanje jednog od turnira u popualrnim video igrama iz Japana.

 

19:30 – 22:00h – Žurka otvaranja ChibiCon – Kpop, Anime OST, Jpop

Ekipa Sounds of Asia će se potruditi da i ovaj put napravi žurku u kojoj će svi posetioci uživati u zvucima azijske popularne muzike.

 

PROPRATNI PROGRAM TOKOM SVIH DANA KONVENCIJE

Prodajni sajam:

Idealna prilika da posetioci kupe figure omiljenih likova, majicu sa motivima iz voljene serije itd.

Izložba radova:

Dva meseca pre samog događaja će biti raspisan konkurs za radove inspirisane Japanom, manga ili nekim drugim stilom, na slobodnu temu. Najbolji radovi će biti nagrađeni.

Taverna:

Posetioci naših konvencija su već uveliko navikli da tokom celog dana imaju gde da sednu, pojedu i popiju nešto i zabave se između programa koji ih najviše interesuju.

Društvene igre:

Pored kutka za odmor i zabavu tu će biti i domaći klubovi društvenih igara koji će na licu mesta demonstrirati kako se igraju neki od najpopularnijih naslova.

 

KARTE:

Dnevne karte (400), mogu se kupiti preko sajta: Tickets.rs, moguće je kupiti i na biletarnicama na sam dan događaja.

Komplet karata za sve dane (900), mogu se kupiti preko sajta: Tickets.rs, moguće je kupiti i na biletarnicama na sam dan događaja.

Deca starosti do 11 godina imaju besplatan ulaz uz pratnju staratelja.

Bojan Vukadinović

Predsednik udruženja Sakurabana.