ChibiCon 2018 - Poster V01

ChibiCon 2018 – Program 1. dan

ChibiCon 2018 – Program 1. dan

ChibiCon 2018 - Poster V01
ChibiCon 2018 – Poster V01

Bioskopska sala

 

16:00-17:30h – Sva lica Ode Nobunage

Isidora Vlasak

Pozno doba Sengoku perioda, negde u drugoj polovini 16. veka, obeležio je jedan čovek: Oda Nobunaga, vojskovođa, strateg i inovator, ekonomista i reformator, ekscentrik i egocentrik, ljubitelj portugalskog vina i pozlaćenih stolica, i prvi baja kome je palo na pamet da se zaraćene feudalne državice kojima upravljaju posvađani samurajski klanovi mogu ujediniti u jednu moćnu, naprednu zemlju. Put do ujedinjenja Japana bio je, poslovično, posut trnjem, tojest složenim socijalnim i političkim problemima – ali Oda-sama je svemu tome imao zdrav pristup zasnovan na krilatici „pobiti bagru“, i postavio je temelje savremenoj japanskoj državi tako što je zatukao svakoga se toj ideji usprotivio. Ovo ga, doduše, ne čini „ocem nacije“ – ta će titula koju deceniju kasnije pripasti Iejasuu Tokugavi, osnivaču Šogunata i začetniku Edo perioda koji je jednako verovao u diplomatiju koliko i u brutalno nasilje. Ali da nije bilo Ode Nobunage, ne bi bilo Japana kakvog danas znamo.

O liku i delu, istorijskim anegdotama, sumanutim avanturama i epskoj  smrti Ode Nobunage, kao i kako se sve to prelama u savremenoj pop-kulturi gde je dežurni glavni negativac u 99.9% isorijskih animea, mangi i video igara, divanićemo na ovogodišnjem ChibiConu.

 

18:00-19:30h – Cosplay Dating Quiz

Sanja Gajin i Vladimir Jovanović

Sa Chibiconom dolazi vreme i za treći po redu Cosplay Dating quiz! Kviz je krajnje jednostavan: sa jedne strane panoa se nalaze tri kosplejera u kostimu lika po izboru, a sa druge osoba iz publike koja ih ne vidi i koja im postavlja pitanja. Kosplejeri moraju odgovoriti na pitanja najbolje što mogu u duhu lika, a na kraju svake runde osoba iza panoa mora nagađati koji su likovi u pitanju i među njima mora izabrati svoju idealnu osobu za „dejt“. U ovom kvizu zapravo nema pobede ili poraza, već je cilj da kosplejeri dobiju priliku da prikažu svoje kostime i poigraju se u svom kospleju, kao i to da se svi zabave. Pošto popularnost ove igre postepeno raste, ove godine će se kviz održati u bioskopskoj sali. .

 

20:00-20:20h – Svečano otvaranje događaja

Svečano otvaranje ChibiCon-a je idelana prilika da se pozdravi publika, kao i da se zahvalimo svima koji su učestvovali na organizaciji događaja.

 

20:00-20:30h – Projekcija “Blade of the immortal”

Projekcija: „Mugen no jûnin“
Trajanje: 141 minut
Produkcija: Warner Bros. Japan, Recorded Pictures Company

„Oštrica besmrtnika“ iz 2017. je prvi put da je ovaj popularni naslov iz 1993. adaptiran u igrani film. Dok je za režiju zaslužan Takaši Miike, poznat po filmovima „Audicija“, „Ići ubica“ i „Trinaest ubica“, kreator mange je Hiroaki Samura, kome je „Oštrica besmrtnika“ najveće i najpoznatije delo. Manga je osvojila brojne nagrade, a film ostaje prilično veran originalnoj priči. Manga se bavi pitanjima časti, osvete, morala, porodice, a pre svega neodlučnosti besmrtnika koji se pita da li vredi nastaviti sa životom ispunjenim krvavim greškama. U prilog tome da je mangu ovog obima nemoguće pretočiti u jedan film govori činjenica da film traje dva sata i dvadeset minuta, a pokriva tek nekoliko prvih poglavlja, mada na kraju ipak uspeva da zaokruži priču.

Radnja je smeštena u Edo periodu, kada škola mačevanja Itorju, na čelu sa Kagehisom Anocuom, kreće u misiju da u jednu školu ujedine sve mačevaoce Japana. Svi koji odbiju bivaju sasečeni. Tu sudbinu doživljava i glava Mutenićirju škole, Asano Takajoši. Za sobom ostavlja mladu ćerku Rin, koja, previše mlada i nemoćna da sama osveti svoju porodicu, unajmljuje besmrtnog telohranitelja, Manđija, koga su grehovi iz prošlosti naveli da se zavetuje na pravedni put. Međutim, stvari nisu tako jednostavne jer Rin, pored toga što mora sačuvati živu glavu u okršaju sa neprijateljem, mora da ubedi sebe i Manđija da je njihova osveta u stvari pravda.

 

Mala sala

 

15:00-16:15h – AMV takmičarska revija

Nenad Grujić

Nakon AMV takmičenja koji će trajati nekoliko nedelja uoči konvencije, žiri će izabrati najbolje AMV-ove. Takmičari će imati punu kreativnu slobodu tokom pravljenja svojih filmova, a najbolji će biti prikazani na otvaranju Chibicona.

 

16:30-18:00h – Naša poseta Japanu (MIRAI Projekat)

Bojan Vukadinović i Vuk Damnjanović

Ministarstvo spoljnih poslova Japana je pokrenulo projekat MIRAI, tj. “Japan’s Friendship Ties Programs” koji promovišu razmenu studenata između Japana i drugih zemalja sveta. Cilj ovog projekta je da se podstakne shvatanje ekonomije, društva, istorije, politike i diplomatije između Japana i drugih zemalja. Ovaj projekat uključuje oko 5600 ljudi koji će biti poslati u Japan i druge zemlje kako bi se promovisao ovaj projekat.

Prošle godine su u ovoj razmeni učestvovala dve osobe iz Srbije i to Vuk Dajnjanović i Bojan Vukadinović, obojica studenti Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

 

18:30-20h – Predavanje: „Yoko Taro: čovek iza maske“

Jovana Ninković

Od strane mnogih opisan kao „jedini čovek koji se u gejming industriji još uvek zabavlja“, Yoko Taro je mnoge zaveo svojim Drakengard serijalom, u Japanu široko poznatom kao Drag-on Dragoon, kao i njegovim indirektnim nastavkom – Najskorije osveženom Nier franšizom. Zavirićemo dublje u problematiku Taro-sanove magije pletenja priče, i pokušati da otkrijemo šta je tačno to čemu se fanovi unapred, bez trunke sumnje raduju kad god se pročuje da radi na novoj igri.

Sala Amerikana

16:00-19:00 – Turnir u video igrama – „Naruto Ultimate Ninja Storm 4 (Boruto)“, „Dragon Ball Fighters“

Termin odvojen za održavanje jednog od turnira u popualrnim video igrama iz Japana.

 

20:30-23:00 – SoA – Žurka za otvaranje ChibiCon-a

Pošto se održi svečano otvaranje događaja ekipa Sounds of Asia će se potruditi da napravi žurku u kojoj će svi posetioci uživati u zvucima azijske popularne muzike.

 

PROPRATNI PROGRAM TOKOM SVIH DANA KONVENCIJE

Prodajni sajam:

Idealna prilika da posetioci kupe figure omiljenih likova, majicu sa motivima iz voljene serije itd.

Wacom izložba radova:

Dva meseca pre samog događaja će biti raspisan konkurs za radove inspirisane Japanom, manga ili nekim drugim stilom, na slobodnu temu. Najbolji radovi će biti nagrađeni.

Taverna:

Posetioci naših konvencija su već uveliko navikli da tokom celog dana imaju gde da sednu, pojedu i popiju nešto i zabave se između programa koji ih najviše interesuju.

Društvene igre:

Pored kutka za odmor i zabavu tu će biti i domaći klubovi društvenih igara koji će na licu mesta demonstrirati kako se igraju neki od najpopularnijih naslova.

 

Kupite svoju kartu >>ovde<<.

Bojan Vukadinović

Predsednik udruženja Sakurabana.