ChibiCon 2017 ~Program~

 

CHIBICON 2017

~PROGRAM~

 

DAN PRVI, subota 28. januar

Otvaranje kapija u 11h.

BIOSKOPSKA SALA

13-14.45h
Projekcija: „Parazit: Prvi deo“
Trajanje: 109 minuta
Produkcija: Robot, Toho pictures, 2014

Film je adaptacija popularne horor mange Hitošija Avakija, u kojoj čudovišni paraziti preuzimaju kontrolu nad ljudskim telima i usvajaju njihove identitete da bi se uklopili u ljudsku populaciju, koju postepeno počnu da tamane da bi preživeli. Među njima se nađe i Šinići Izumi, koji odoleva napadu jednog parazita, ali ostaje sjedinjen sa njim kada mu parazit uđe u desnu šaku. Primoran na saradnju sa svojim novim „prijateljem“, Šinići želi da pronađe način da zaustavi druge parazite, ali ubrzo shvata da ni namere parazita nisu tako jednostavne. Film je interesantan splet akcije i horora, i zasigurno predstavlja jedan od najboljih filmskih adaptacija mange te vrste.

*

15-16.30h
Predavanje: „Tragični junaci u japanskoj književnosti“

Ako postoji jedna stvar za koju je pogodna burna japanska istorija ispunjena ratovima, onda su to tragedije. Na ovom predavanju ćemo pričati pre svega o istorijskim ličnostima čiji su tragični životi vekovima služili kao inspiracija u japanskoj književnosti, ali i šire. Obradićemo temu japanske opsesije tropom „junaka gubitnika“, a posebnu pažnju ćemo posvetiti heroju Genpei rata, Minamoto no Jošicuneu, koji je verovatno najpoznatiji japanski tragični junak, kao i okolnostima koje su prouzrokovale njegovu smrt. Bavićemo se načinom na koji su ti likovi opisani u književnosti, ali i istorijskim činjenicama koje stoje iza ulepšanih verzija.

*

17-18.30h
Predavanje: „Bogotac – kako je Osamu Tezuka izmislio mangu“

Malo koji medij tako jasno vodi poreklo od jednog jedinog čoveka kao što je to slučaj sa mangom, odnosno japanskim stripom – u istoriji pop-kulture se navodi da je prva „prava“ manga „Novo ostrvo s blagom“ Osamua Tezuke, objavljena davne 1947. godine. Fakat, može se reći da je stripsko izražavanje duboko ukorenjeno u japanskoj kulturnoj tradiciji, i stoji da je i pre Tezuke nekolicina umetnika eksperimentisala s devetom umetnošću – ali Osamu Tezuka je lično i personalno na noge postavio mangu kakvu i danas znamo, uključujući pristup kadriranju i likovnom prikazu radnje, dizajn i stilizaciju likova, narativne trope i klišee, žanrovsko-demografske podele na šonen i šođo, i što je najvažnije, odlučno nametanje da se svaka priča, pa ma koliko ozbiljna ili „za odrasle“ ona bila, može ispričati u obliku stripa.

Da ne pominjemo da je isti taj Osamu Tezuka postavio temelje anime industrije, gurnuvši je u pravcu jedinstvenog razvoja koji će je odvesti daleko od zapadne animacije, ali isto tako je osudivši na određene prepreke i „kletve“ koje i dan-danas animatorima zagorčavaju život.

Na ovom ChibiConu, konačno obrađujemo prvu i osnovnu lekciju u poznavanju istorije mange i animea: život i delo Osamua Tezuke. I obećavamo da će vam na kraju biti jasna ona izreka koju manga veterani podvlače kad god im se ukaže prilika: deco, čitajte Tezuku!

*

19-20h
Gošća ChibiCona: Duduš, Mađarska

Duduš je jedna zaista posebna kosplej dama – za početak, kada je vide u besprekornim kostimima korpulentnih, bradatih, teško oklopljenih muškaraca, mnogi i ne kapiraju da je dama. Ova kosplejerka iz Mađarske brzo se proslavila jedinstvenim, hrabrim stilom i posebnim smislom za humor. Trebalo je da nas poseti za letošnji Japanizam, ali su je lične okolnosti sprečile – a pošto smo se zainatili da domaćoj publici pokažemo koliko je fenomenalna, dovodimo je za ChibiCon. Duduš će ukratko predstaviti svoj rad, metod kojim bira likove za sebe i opsesiju detaljima na kostimima, a onda će se upustiti u svoje dve omiljene teme: krosplej, ili kako oživeti likove suprotnog pola, i kosplej “na budžetu”, odnosno kako da sa ograničenim novcima, široko dostupnim materijalom i kreativnim idejama napravite vrhunski kostim za male pare.

*

20.30-22.30h
Projekcija: „Kingsglaive: Final Fantasy XV“
Trajanje: 115 minuta
Produkcija: Sony Pictures Home Entertainment

Donosimo vam još jednu „poslednju fantaziju“ kompanije Square Enix koja po običaju nema veze sa prethodnim filmovima i može se gledati nezavisno od njih. Film je deo multimedijalnog projekta koji se bavi najnovijom, petnaestom igrom iz glavnog serijala „Final Fantasy“ igara. Zbog toga se radnja filma odvija uoči događaja iz najnovije igre, te se film može smatrati njenim uvodom.

Zbog rata sa carstvom Niflhajmom, Regis, kralj zemlje Lucis, sastavlja specijalni odred zvani Kraljeva koplja, koji se uz pomoć kraljeve magije suočava sa stranim neprijateljima. Priča prati Niksa Ulrika, člana kraljevih koplja, i njegove prijatelje, čiji se životi komplikuju uporedo sa promenom političke situacije između Lucisa i Niflhajma.

Kao i kod svakog „Final Fantasy“ filma, očekuje vas predivna animacija u stilu najnovijih igara iz serijala. Film je režirao Takeši Nozue, koji je prethodno radio na filmu „Final Fantasy VII: Advent Children“.

 

AMERIKANA

 

12-13.30h
Tribina: „Živi ljudi i crtani likovi: o igranim anime i manga adaptacijama“

Dok iščekujemo najavljenu filmsku adaptaciju kultnog anime/manga naslova „Ghost in the Shell“, sa interesovanjem prateći kontroverze koje je okružuju (*khm* Skarlet Johanson *khm*), prođimo kroz kratku i brižljivo odabranu selekciju ekranizacija animea i mangi u svetskoj kinematografiji. Sedite sa nama dok čeprkamo po dobrim, lošim i najgorim ekranizacijama naših voljenih naslova („Dragon Ball“ se Nikada Nije Dogodio), a takođe ćemo lamentovati i nad nekim neostvarenim projektima.

*

14-15.20h
Najava: Video igre u ovoj godini – gejming sezona 2017.

Pregurasmo i novogodišnje praznike, i pravi je trenutak da rekapituliramo šta nam je sve lepo (i ne tako lepo) gejming insdustrija tempirala za leto gospodnje dve’iljade sedamnaesto. Ekipa sa EmuGlx gejmerskog sajta će se potruditi da u kratkim crtama iznese svoja očekivanja za 2017. godinu, kao i da izdvoji naslove koji će definitivno biti vredni vaše pažnje.

*

15.30-17h
Predstavljanje: „Final Fantasy: Brave Exvius“

U „Final Fantasy“ franšizi, čiji finalni deo nikako da dočekamo – a i zašto bi – leta 2016. se na globalnom tržištu pojavila i „Final Fantasy: Brave Exvius“ igra za Android i iOS. Nova priča i novi likovi koji kreću da sačuvaju kristale svog sveta od zla uz pomoć „Vizija“ – inkarnacija najmoćnijih heroja i negativaca iz svih „Final Fantasy“ delova, svi skockani u simpatično pikselizovano izdanje stare škole, sa sve gejmplejom u retro stilu. Istražujte svet, okupite tim vaših omiljenih „Final Fantasy“ heroja, pridobijte poverenje najjačih stvorenja koja se mogu prizvati, pozovite prijatelje u pomoć ili se borite protiv njih. Ako ste ikada imali dodira sa bilo kojom FF epizodom, sentimentalnost će vas sigurno udariti u junačke grudi.

*

17.30-18.30h
Cosplay Dating Quiz

I ove godine organizujemo Cosplay Dating Quiz! Ovo je savršena prilika da još jednom obučete stari kostim ili predstavite novi, i oprobate se u oponašanju lika iz animacije, stripa, video igre ili filma u okviru kviza koji spaja srodne duše!

Za one koji nisu bili na prošlom ChibiConu, u pitanju je kviz tokom kojeg jedan nasumično izabran učesnik iz publike postavlja pitanja kosplejerima koji se nalaze iza paravana, tako da ih ne vidi, sa ciljem da izabere „pravu“ osobu za „izlazak“, dok mu kosplejeri odgovaraju najbolje što mogu u ulozi svojih likova. Modelovano prema legendarnom kvizu „Ko će koga“ sa Trećeg kanala.
*

19-20.20h
Tribina: „Vodič kroz vizuelne novele – DRUGI DEO“

Na poslednjem Japanizmu započeli smo priču o vizuelnim novelama kao sve prisutnijem vidu medijskog iskustva. Pričali smo o tome kako definisati vizuelne novele, koje su im osnovne vrste i odlike, objasnili smo terminologiju, i spomenuli nekoliko najcenjenijih naslova i kompanija koje ih prave. Pošto nismo ni zagrebali površinu, na ovogodišnjem ChibiConu nastavljamo trend, te ćemo ovog puta pokušati objasniti šta zapravo čini dobru priču u jednoj noveli, pohvaliti nekoliko sjajnih pisaca i scenarista, kao i preporučiti još nekoliko dragulja ove umetnosti.

Da li je moguće preneti svako iskustvo iz vizuelne novele na anime adaptaciju? Da li je Urobučer uvek bio ivičast? Kako izgleda kada scenaristkinja BL novela pređe na horor? Kako izgleda kada se neko osim Japana do’vati pravljenja vizuelnih novela? Ukoliko ste propustili prvi deo na poslednjem Japanizmu, ne oklevajte da dođete na drugi, jer ćemo se ukratko podsetiti svega onoga o čemu smo pričali prvi put. Kao što je već poznato, vizuelne novele uglavnom traže da imate 18 leta, ali vas ohrabrujemo da dođete i ako ste iznad 16.

TAVERNA 

12-21h

Bleja u Taveri uz „Play Sushi“ japanske poslastice, uvek popularni „Bubble Tea Boom“, i domaće pivo koje nam je obezbedio „Esnaf kućnih pivara Imbrewment“.

GEJMING KUTAK U TAVERNI: Na repertoaru su „Tekken Tag 2“ i „Street Fighter 5“.

 

 

DAN DRUGI, nedelja 29. januar

Otvaranje kapija u 11h.

BIOSKOPSKA SALA

 

12-12.50h
AMV takmičarska revija

AMV ili anime music video je poseban oblik audio i video montiranja u kojoj se kao vizuelna osnova uzimaju scene iz animea i uklapaju se stilski sa odabranom muzikom. Tokom godina, AMV je postao prava umetnička forma, sa autorima koji svoje ideje predstavljaju milionima ljudi. Zbog velikog interesovanja i odziva AMV takmičenja dosad, rešili smo da i za ChibiCon priredimo jedno nadmetanje AMV autora u veštini. Slušali smo vaše sugestije pa tako će prisutni gledati AMV-ove rađene bez ikakvog ograničenja u formi, sem vremenskog. Naš žiri, sastavljen od pionira srpske AMV scene i pobednika prošlog AMV takmičenja, već nedeljama prihvata video snimke takmičara i ocenjuje ih. Na dan takmičenja pogledaćete sve video snimke, proglasićemo pobednike i podeliti im nagrade. Čekamo vas da nam svojim prisustvom uveličate događaj.

*

13-14.45h
Projekcija: „Parazit: Drugi deo“
Trajanje: 117 minuta
Produkcija: Robot, Toho pictures, 2015

Drugi deo filma Parazit koji prikazuje konačnu sudbinu Šinićija i Migija u njihovoj borbi da spreče, ali i razumeju, ostale parazite. Radnja se komplikuje kada se sve više nedužnih ljudi upliće u priču, a Šinići mora pronaći način da zaštiti svoje prijatelje i nevino stanovništvo od namera parazita. Film donosi još više akcije i groteske u odnosu na prethodni deo, sa starim dobrim prolivanjem krvi na sve strane.
*

15.15-16.20h
Prezentacija: „Bogdan Čurguz – Kako sam postao Garus“

Domaći kosplejer Bogdan Čurguz – poznat i kao Bendershield Cosplay – ušao je u istoriju jer je na svakom takmičenju na kome je učestvovao osvojio prvo mesto. Dok se nakon osvajanja Grand Prix nagrade na Japanizmu „hladi“ godinu dana i za to vreme se na takmičenjima pojavljuje isključivo kao žiri, u okviru ChibiCona imaće priliku da publici predstavi kako je nastao Garus Vakarian, kostim koji ga je vinuo u zvezde, što figurativno, što bukvalno.

Dobar kostim se ne pravi tri dana pred konvenciju – dobar kostim nastaje mesecima. Prošlo je gotovo dve godine od začeća ideje da pa do realizacije kostima Garusa Vakariana. Da li je bilo naporno? O da! Da li je vredelo? Definitivno! Da li je celu priču o nastanku, od prvih skica do konačnog proizvoda, od 3D modela do šablona, od figure od papira do kompletnog oklopa, moguće kondenzovati nešto manje od sat vremena? Nije. Definitivno nije. Ali možemo da prenesemo bar delić.

*

16.30-18h
Tribina: „O zdravom duhu i zdravim telima – sportski anime naslovi“

Volite sport, volite takmičenje, „power“ poteze i timski duh? Može! Volimo i mi! Muški deo ekipe priča o muci i patnji naših glavnih junaka na putu posutom trnjem do cilja da postanu najbolji teniser ili najjači bokser, ili da pobede na državnom takmičenju u basketu ili odbojci ili  plivanju ili… (ubaciti sport po želji). Ženski deo ekipe je tu da strateški kvari koncept i priča o daleko interesantnijoj strani sportskih serija, a to je „kako je NJEGA njegov Senpai pogledao u 123. epizodi u 18. minutu i o moj bože pa oni se volu!!!“ (ubaciti cičanje fangirlsica). Šalu na stranu, sportski animei kao podžanr zaista su prošli kroz zanimljivu evoluciju, mutiravši od pravolinijskog šonena o dečačkim snovima, do najvećeg izvoznika BL fanservisa, te se samim tim promenila i ciljna publika koja ove serije prati. Dođite da zajedno pričamo o ozbiljnim serijama na neozbiljan način.

*

18.30-19.30h
Predocenjivanje

Ovo je trenutak kada se Bioskopska sala prazni i zatvara, kako bi se sve pripremilo za vrhunski šou tokom kosplej takmičenja. Dok tehnička ekipa završava svoj deo posla, žiri vredno ispituje takmičare i bira kojih 25 najkvalitetnijih kostima i najzanimljivijih nastipa će dobiti jedinstvenu priliku da zablistaju na sceni. Takođe, fotografima se pruža mogućnost da takmičare valjano ovekoveče pre nego što krene ludnica.

Posetioci sa VIP kartama imaju pravo da prisustvuju predocenjivanju.

*

19.30-21h
KOSPLEJ na ChibiConu

Sakurabanina zimska konvencija završava se, kako i dolikuje, kosplej spektaklom. Najboljih 25 takmičara koji su prošli fazu predocenjivanja imaće prilike da publici predstave svoje nastupe, a šou se završava proglašenjem pobednika u pet kategorija: najbolji junior, najbolje šivenje, najbolji krafting, najbolji performans, i najbolja interpretacija lika.

*

Oko 21h

Proglašenje pobednika i KRAJ ChibiCona 2016!

 

AMERIKANA

 

12.30-14h
K-pop plesna radionica

Jeste li spremni da plešete kao vaši K-pop idoli? Beogradski Igrački Centar će se postarati da se razgibate na MTV-style radionici uz muziku G-Dragona, Big Banga i ostalih, uz vrhunskog instruktora školovanog u inostranstvu.

Beogradski Igrački Centar već više od decenije decu i mlade uči svim stilovima modernog plesa, i jedan je od najvećih plesnih centara u Beogradu i okolini. Kroz njihove plesne radionice na godišnjem nivou prođe više od 2000 polaznika. Na jedan zdrav i sportski način, BIC promoviše ljubav prema muzici i plesu među mladima. Putem raznih projekata, radionica, seminara, takmičenja i festivala, BIC pokušava da okupi veliki broj dece i mladih, da ih socijalizuje i da njihove različitosti pomiri na „plesnom podijumu“. Radionica na ChibiConu, makar i kratka, pravi je način da se zagrejete u ove zimske dane.

*

14.30-16h
Debatni kviz: „Prefinjeni matorci VS Uzavrela omladina“

Odbacite zamornu težinu stvarnosti i ne patite više od kompleksa pogrešnog mišljenja! Po prvi put oslobođeni ograničenja koja nameće internet, prisutni uživo od krvi i mesa, u svoj svojoj velelepnoj snazi i pravedničkom gnevu, suočiće se nova i stara garda! Posvedočite sudaru internet giganata kako uživo rentuju o najbitnijim temama iz anime sveta, gde će konačno svetu objasniti istinitost njihovog viđenja i pokazati nam Pravi Anime Put. Da li će anime elitisti odbraniti svoju poziciju i pokazati mladima zašto su upravo oni uvek u pravu, ili će omladinci uhvatiti božanstva za gušu i srušiti njihov zlatni presto? Saznajte na ChibiConu, gde po prvi put organizujemo istorijski debatni kviz, „Prefinjeni matorci VS Uzavrela omladina“! Zovite rodbinu, prijatelje i poznanike da ne bi slučajno propustili ovaj spektakl i oprostite se od svih dosadanšnjih anime foruma jer vam njihova mudrost više neće biti potrebna.

Napomena: Sama pravila o tome kako kviz funkcioniše objasnićemo na licu mesta, kako bi iznenađenje na licima učesnika bilo veće. Recimo samo da će morati dobro da uposle svoje moždane vijuge.

*

16-17.30h
Radionica i mini takmičenje: STABILO Paper Children

Nekad toliko volimo likove iz mangi i animea da poželimo fizički kontakt sa njima: da možemo da im bacimo pet ili poklonimo kolačić, da ih povučemo za kosu ili – nije sramota priznati – uštinemo za guzu. „Paper children“ – iliti deca od papira – predstavljaju posebno napravljene, nacrtane i isečene papirnate chibi figure, koje vam na zabavan način omogućavaju da na fotografiji postignete iluziju interakcije sa likovima. STABILO Paper Children radionica će vas naučiti kako da nacrtate svoju chibi papirnatu decu, i kako da perspektivom postignete efekat interakcije na fotografiji. Na kraju radionice ćemo se takmičiti ko može da stečene veštine iskoristi na najkreativniji način!

*

18-19.30h
Predavanje: „Pokemon Go (dumro?)“

Ako ste obitavali na ovoj planeti u prethodnoj godini, sigurno ste naleteli na jednu ili više osoba koje su apsolutno opsednuto iščekivale mobilnu igru sa nasilno slatkim japanskim živuljkama.

Na papiru je izgledalo savršeno, idealan spoj fizičke aktivnosti i opsesivno-kompulsivnog sakupljanja – i fakat, prvih dana po izlasku, ulicama su bauljale horde pokemonolovaca zablentavljene u svoje telefone, a pokraj puteva osvanjivali su natpisi upozorenja „don’t pokemon and drive“. Doduše, oduševljenje je isparilo vrlo brzo – reklo bi se čak prebrzo.

Zašto? E, o tome, i o nekim stvarima koje možda niste znali o „igri koja je razočarala sve generacije“, možete čuti više na ovogodišnjem ChibiConu, u okviru predavanja „Pokemon Go(dumro?)“

*

21-22.30h

Žurka

A kako bolje proslaviti kraj još jedne uspešne konvencije nego uz partijanje?

 

TAVERNA

 

12-21h

Bleja u Taveri uz „Play Sushi“ japanske poslastice, uvek popularni „Bubble Tea Boom“, i domaće pivo koje nam je obezbedio „Esnaf kućnih pivara Imbrewment“.

GEJMING KUTAK U TAVERNI: Na repertoaru su „Mortal Combat XL“ i „JoJo: Eyes of Heaven“.

 

OBA DANA KONVENCIJE

Prodajni sajmić

Redovan i nezaobilazni deo svakog ChibiCona jeste prodajni sajmić na kome možete da nađete gomile džidža-bidža, rukotvorina, figura, nakita i svega onoga što je stvoreno samo da vam izmami novce iz novčanika koje ste mučno skupljali još od poslednjeg događaja.

*

C22: Društvene igre
Drugari iz kluba društvenih igara C22 će se i ovoga puta pobrinuti da imate s čime da se zabavite u pauzama između programa koji vas interesuju. Ljubazna ekipa će vam stojati na raspolaganju ako želite da se igrate s njima, ili da vam objasne pravila za neku igru.

*

 

 

Conflux: Magic The Gathering
Jedna od najpopularnijih i najdugovečnijih kartičnih igara na svetu je MtG – ozloglašeni Magic the Gathering. Ekipa iz kluba Conflux je odlučila da se posveti popularizaciji ove igre, tako da će vas na njihovom štandu čekati besplatan špil za igranje. Naravno, na licu mesta ćete moći da naučite pravila, a posle toga vam preostaje samo da se igrate i zabavite. Napomena: ne snosimo odgovornost ako se navučete na MtG.

 

 

*

Wacom nagradna izložba radova

Kako tradicija nalaže, naše konvencije podržavaju stvaralaštvo mladih autora, pa je takav slučaj i sa ChibiConom. Ovoga puta smo imali glavnu i slobodnu temu. Wacom će, kao i do sad, nagraditi najbolje radove za glavnu temu – što bi na ChibiConu 2017 bila takozvana yon-koma manga, tojest kratak strip od četiri panela, komične prirode.

 

*

Kosplej štand

Deo prostora kod stepeništa na prvom spratu Doma omladine (gde su Amerikana i Klubić) biće u potpunosti izdvojen za kosplej, odnosno za Sakurabaninu kosplej radionicu.

Na štandu će se naći razni rekviziti koji kosplejerima mogu hitno zatrebati (zihernadle, ukosnice), alatke i materijal za hitne intervencije (hot glue gun, superlepak, izolir traka i ostale stvari koje spasavaju glavu kad zatreba), pribor za sređivanje perika, i selekcija najosnovnije šminke (paleta boja, crni kreon i lajner, četkice). Tu će biti smeštena i gošća ChibiCona, Duduš. Takođe će se prodavati aksesoari i kosplej printovi, od čega glavnina prihoda ide za budžet za buduće konvencije i događaje.

 

KARTE:

Za veću sliku kliknite.

Karte se mogu kupiti na svim prodajnim mestima Eventima, kao i na njihovom sajtu preko ovog linka.

Omogućeni su i popusti za smeštaj u Belgrade Modern Hostelu za sve posetioce događaja: https://www.sakurabana.rs/gde-odsesti/

Tabelarni prikaz programa sa satnicom: ChibiCon 2017 Tabela

Bojan Vukadinović

Predsednik udruženja Sakurabana.