ChibiCon 2017 kosplej — pravila i prijava

Treće po redu kosplej takmičenje na Chibiconu donosi nam, kao i obično, nešto manje napetu atmosferu nego ono na Japanizmu, a poučeni iskustvima sa poslednjih konvencija, uneli smo neke promene u pravila za ovu priliku.

 1. SVI takmičari se dele u dve kategorije: SINGLE i GRUPNU. Da bi grupne prijave bile validne, potrebno je da se svi članovi jedne grupe prijave individualno, uz odgovarajuću naznaku da je u pitanju grupa.
 2. Na raspolaganju su vam svi fandomi čiji sadržaj ima copyright – japanski, američki, britanski, korejski, francuski, odnosno anime i manga, video igre, TV serije, stripovi, filmovi, knjige, na volju vam, dokle god je reč o ostvarenjima.
 3. Dozvoljen je takozvani INTERPRETATIVNI kosplej. Šta ovo znači:
  • „Genderswap“ – muške verzije ženskih i ženske verzije muških likova (Elsa kao dečak, She-man itd.)
  • „Fandom mashup“ – mešanje fandoma (Džedaj Hari Poter, Naruto u „Attack on Titan“ uniformi, itd.)
  • „Stilske izmene“ na likovima (Steampunk Mala Sirena, Cyber Madoka, itd.)
  • „Human versions of non-human characters“ – ljudske interpretacije stvari i stvorenja (Šmaug u ljudskom obličju, Simba iz „Kralja lavova“ kao momčić, ili Tardis prikazana kao haljina)
 4. Originalni likovi NISU dozvoljeni – dakle, nema likova koje ste vi izmislili ili koji poreklo vode iz nezvaničnih fanarta. Koliko god da ih menjate, likovi moraju da budu postojeći i zaštićeni autorskim pravima.
 5. Dodeljuje se pet nagrada po sledećim kategorijama:
  • a) NAJBOLJI JUNIOR – najbolji takmičar do 18 godina
  • b) NAJBOLJI KRAFTING – najbolji oklop ili sličan kostim izrađen krafting tehnikama
  • c) NAJBOLJE ŠIVENJE – najkvalitetnije sašiven kostim
  • d) NAJBOLJI PERFORMANS – najzabavniji scenski nastup
  • e) NAJBOLJA INTERPRETACIJA LIKA – najupečatljivije oživljen lik, po fizičkoj sličnosti i glumačkoj komponenti
 6. Takmičare očekuje ocenjivanje u dve faze, PREDOCENJIVANJE i NASTUPI.
  – Na predocenjivanju, sudije će pogledati vaše kostime izbliza, popričati sa vama o izradi istih i o vašem nastupu, po potrebi. Ne primenjuju se stroga pravila za izradu kostima – možete da ga napravite sami, angažujete nekoga da vam ga napravi, ili naručite preko interneta. ALI, lično urađeni kostimi iz domaće radinosti ipak imaju prednost prilikom ocenjivanja.
  Nije problem ako se radi o „recikliranju“ kospleja, tj. o kostimu u kome ste se ranije već pojavljivali u javnosti, POD USLOVOM da za taj kostim niste bili nagrađivani na nekom od prethodnih kosplej takmičenja.
  – U glavnom, večernjem delu programa će biti 25 nastupa. Ovo znači da se singlovi i grupe za plasman tretiraju istovetno, odnosno grupe su jedan kandidat za nastup i njihov ukupni utisak određuje prolazak u drugi krug.
 7. Sve takmičare koji ne budu prošli u drugi krug očekuje CATWALK. Oni će imati priliku da svoje kostime predstave publici na ovom defileu dok sudije budu donosile finalnu odluku nakon nastupa, kako bi se svima omogućilo da prikažu svoje kreacije.
 8. Potrebno je da svi takmičari u svojim prijavama pošalju pun sastav propratnog materijala (muzička podloga za nastup, slika na kojoj se nalazi lik kog tumačite). Prijave za grupe mogu dostaviti samo jednu sliku na kojoj se nalaze svi likovi koji učestvuju u nastupu. Naknadna promena poslatog materijala nije moguća.
 9. Scenski nastup može trajati maksimalno 2 minuta za single takmičare i maksimalno 3 minuta za grupe.
 10. Ako imate neke posebne zahteve u vezi sa scenskim nastupom – posebno kada je reč o svetlima – navedite ih u prijavi. Imajte u vidu da svetlosni efekti NE ZAVISE od Sakurabane, već od tehničara iz Doma omladine – mi ćemo se potruditi da vam maksimalno izađemo u susret, jer je i vama i nama u interesu da šou bude što bolji, ali ne možemo da obećamo da ćemo ostvariti sve vaše želje.
 11. Ako vam je potrebna pomoć volontera na sceni ili iza scene da se uvučete u kostim, naznačite prilikom prijava.
 12. Sakurabana zadržava pravo korišćenja svih fotografija vas u kostimu, nastalih u toku ChibiCona, za naše dalje promotivne potrebe.
  Rok za prijavljivanje je 25.01.2017. godine
  Srećno s pripremama kostima i vidimo se na ChibiCon-u!

 

PRIJAVA ZA TAKMIČENJE:

Bojan Vukadinović

Predsednik udruženja Sakurabana.